Sok jest dobry na wszystko
29 stycznia 2007, 15:52Soki owocowe i warzywne są tak samo skuteczne w obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe, jak całe owoce i warzywa. Do takiego wniosku doszło kilku badaczy z Wielkiej Brytanii, którzy przeanalizowali literaturę przedmiotu.

Twoje geny nigdy nie przestają palić
31 sierpnia 2007, 13:05Zmiany w ekspresji genów utrzymują się nawet wtedy, gdy palaczowi uda się zerwać ze zgubnym nałogiem. To swego rodzaju molekularne wytłumaczenie zjawiska, czemu byli "nikotyniści" są nadal narażeni na zwiększone ryzyko nowotworów i innych chorób płuc.

Przeciwutleniacze nie zawsze dobre?
28 maja 2008, 08:24Pacjenci z nowotworami powinni unikać zażywania podczas terapii suplementów z przeciwutleniaczami, ponieważ wydaje się, że mogą one zmniejszać skuteczność zarówno chemio-, jak i radioterapii (Journal of the National Cancer Institute).
Czerwone mięso i mleko przyczyną nowotworów
18 listopada 2008, 12:49Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego udokumentowali nowy mechanizm powstawania guzów nowotworowych wywoływanych przez spożywanie czerwonego mięsa i produktów mlecznych. Odkrycia dokonał zespół profesora Ajita Varki, który bada kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc).

Niedotlenienie sprzyja nowotworowi
2 kwietnia 2009, 03:31Przez wiele lat uważano, że stan przewlekłego niedotlenienia guza nowotworowego jest efektem ubocznym gwałtownego wzrostu tkanki, który nie jest skoordynowany z powstawaniem nowych naczyń krwionośnych. Okazuje się jednak, że stan taki nie jest zjawiskiem przypadkowym, gdyż ułatwia on wzrost patologicznej tkanki.

Wiemy, dlaczego alkohol "wzmacnia" nowotwór
28 października 2009, 13:25Badaczom z amerykańskiego Rush University udało się - przynajmniej częściowo - ustalić, dlaczego przyjmowanie alkoholu może pogarszać rokowanie u pacjentów cierpiących na niektóre nowotwory.

Składnik agawy zapobiega osteoporozie
24 marca 2010, 11:18Agawa, roślina wykorzystywana do produkcji tequili czy pulque, zawiera korzystne dla zdrowia fruktany, które doskonale sprawdzą się w tzw. żywności funkcjonalnej. Okazuje się bowiem, że zabezpieczają one m.in. przed osteoporozą, zwiększając wchłanianie wapnia.

Zablokowanie WWP2 zapobiega przerzutom?
26 stycznia 2011, 10:49Na University of East Anglia (UEA) odkryto gen, którego zablokowanie odpowiednimi lekarstwami może zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworu. O istnieniu WWP2 poinformowano w najnowszym numerze pisma Oncogene.

Fałszywy wynik, na który warto zwrócić uwagę
10 kwietnia 2012, 17:27Fałszywie dodatnie wyniki badania mammograficznego powinno się uznawać za powód do zachowania czujności, ponieważ w tej grupie kobiet ostateczne ryzyko wystąpienia raka sutka jest o 67% wyższe niż wśród pań, w przypadku których badania zawsze dawały wynik ujemny.

Trwały implant pełni funkcję okna na mózg
4 września 2013, 06:37Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside stworzyli przezroczysty implant czaszkowy, który spełnia funkcję okna na mózg. Amerykanie mają nadzieję, że skorzystają na tym pacjenci z zagrażającymi życiu chorobami neurologicznymi, np. nowotworami mózgu.